Följ med till Ågesta

Nakenklubben inifrån: Frihet, vänskap och iskalla bad

Denna text är tidigare publicerad 13 apr 2024 kl 05.00, Uppdaterad 14 apr kl 10.17 i Expressens bilaga Amelia. Text och bilder publiceras med tillstånd av Amelias redaktion.

 Vid sjön Magelungen söder om Stockholm tänds bastun upp av bastumästaren Hans.

Här badar alla nakna. Medlemmarna i föreningen beskriver en gemenskap som trotsar åldersbarriärer och suddar ut sociala ställningar.

Expressen deltog i en aufguss-ceremoni en ljus vårkväll.

– Det är härliga människor som kommer hit, vi blir kompisar över åldersgränserna, säger Nova, 21.

Efter värmen i bastun känns den egentligen svala vårluften lika varm som gemenskapen på bryggan. Foto: Theresia Köhlin

Platsen är enkel, här finns varken omklädningsrum eller duschar, bara några bord och en bastu. Det är naturistföreningen EOS i Ågesta som sköter den senare. Kvällens bastumästare Hans har varit medlem i två år.

– Det var lite av en slump att jag gick med. Jag besökte badplatsen och tyckte det var lugnt och trevligt. Här hänger inga stökiga ungdomsgäng. Egentligen har det inte så mycket med naturismen att göra, men det är en effekt av den. Det är också ganska mycket samma personer som kommer hit, så man lär känna folk på ett annat sätt än på en vanlig strand, berättar Hans medan han går runt och fixar.

Hans har varit medlem i naturistföreningen i två år. Han trivs med lugnet på stranden och vänskapen. Foto: Theresia Köhlin
Anton, 34, är vinterbadare och blev medlem i naturistföreningen för att slippa ha kalla kläder. Foto: Theresia Köhlin
Genom sitt badintresse har Anton också upptäckt ett nytt socialt sammanhang som han trivs i. Foto: Theresia Köhlin

Hans har förvarnat oss om att om vi vill vara säkra på att få en plats i bastun, så är det bäst att komma i tid, för det brukar bli fullt. Och trots att vi är här en timme innan bastukvällens start, så är det redan några personer som hänger kring borden av sociala skäl. Som Anton, 34, som har fruktstund efter att ha tagit sig ett dopp.

– Jag ska inte basta i kväll, utan har varit här och badat, men vill gärna hänga kvar och prata lite, säger han.

Nova, 21, försöker övertyga tjejkompisarna om nakenbadets härliga kultur. Foto: Theresia Köhlin
Sanna, Johan och Felicia njuter av vårljuset. Foto: Theresia Köhlin

Vänskap som trotsar åldersbarriärer

Anton har varit medlem i föreningen i 1,5 år, från början för att slippa kalla kläder vid vinterbad.

– Men det handlar om så mycket mer än kläderna. Det här stället har stärkt min självkänsla, här ser man tydligt att alla kroppar är olika, och man blir inte bedömd på samma sätt som på en vanlig badstrand.

21-åriga Nova, som varit medlem i föreningen i två år, håller helt med, och säger att just därför försöker hon få med sig tjejkompisar hit.

– Mina vänner tror att nakenheten gör att man känner sig mer exponerad. Jag har försökt förklara att det är precis tvärtom. På ett vanligt bad handlar det mycket om utseende. Där håller folk på och funderar om det sticker ut könshår ur bikinitrosan och liknande. Här kan man bara vara och prata om helt andra saker. Dessutom är det härliga människor som kommer hit, vi blir kompisar över åldersgränserna, säger hon och knuffar till vännen Hasse som sitter strax intill.

Ibland kommer nyfikna besökare för att titta på nakenbadarna. ”Vi hänvisar ’textilare’ till andra badplatseräven om de gärna får stanna på badplatsen och ingå i gemenskapen om de tar av sig sina kläder, vilket de oftast gör efter en stund.” Foto: Theresia Köhlin

NATURISM HANDLAR INTE OM SEX

Naturister solar och badar utan kläder. Själva nakenheten beskrivs som sekundär, och som en konsekvens av att kläder förlorar sin betydelse. 

En naturist behöver inte vara naken. Det är inte nakenheten som avgör om man är naturist, det viktiga är inställningen till livet, andra människor och naturen.

Naturister är inte exhibitionister – det är en vanlig myt. Naturister är inte nakna för att visa upp sin nakna kropp. Njutningen består i en känsla av frihet. Att slippa blöta badkläder efter badet lyfts också som en fördel. Social

nakenhet kan även, enligt naturismförespråkare, hjälpa individen att bli trygg i sig själv och sin kropp. Ett syfte är att stärka självkänsla liksom kamratskap.

Naturism har inget med sex att göra. Det är ett etikbrott att

närma sig andra sexuellt på ett nakenbad. Sex tillhör det privata även för naturister.

Det finns ett 70-tal naturistbad i Sverige. En del är

officiella eller kommunala, andra är av den spontana typen, där den som kommer först bestämmer om det ska vara naket eller badkläder på stranden. Du hittar stränderna på scandinavianaturist.org.

Vill du veta mer? På naturism.se hittar du mer information om föreningar och

campingar.

Källa: Naturism.se och Scandinavianaturist.org
Efter lugnet och tystnaden i bastun är stämningen mer uppsluppen. Foto: Theresia Köhlin

”Naturist sedan jag var en spermie”

Även Hasse, 67, är tidigt på plats. Han vill inte vara med på bild då han har ett socialt yrke och känner till folks fördomar om naturismen, men säger att han ser fram emot kvällens endorfinkick, som han får när han efter bastandet tar sig ett dopp i sjön.

– Efteråt rusar värmen i kroppen, och man kan stå på bryggan länge utan att frysa.

På frågan om hur länge han har varit naturist, skrattar han.

– Sedan jag var spermie. Mina föräldrar var naturister. Sedan hade jag i och för sig en period i tonåren då jag inte tyckte det var så roligt, men som ung vuxen började jag bada naken igen. Jag upplever att det var mer populärt på 80- och 90-talet än nu, kanske för att det var så vanligt att bada topless då, så steget till att näcka var väl inte så långt, men jag hoppas vi blir fler igen.

Mina föräldrar var naturister.

Nakenheten gör att vanliga, yttre statusmarkörer försvinner, vilket lyfts som en av anledningarna till den fina gemenskapen som många naturister beskriver. Foto: Theresia Köhlin
Träbastun är placerad precis invid sjön Magelugnen söder om Stockholm. Foto: Theresia Köhlins

Föreningen i Ågesta har bastukväll tre gånger i veckan, men den här dagen är speciell, för det står aufguss på schemat. Aufguss är en tysk bastu-terapi som ungefär betyder ”hälla på”. Man blandar eteriska oljor med vatten, som hälls på bastuns heta stenar, där ångan som skapas sprider aromaoljorna i bastun.

– Det kan vara ganska högljutt i bastun vissa kvällar, men jag gillar aufguss, för då är det en tystare, lugnare mer avslappnad stämning, säger Hans.

Felicia, 31, har hand om kvällens aufguss-ceremoni.
Foto: Theresia Köhlin
Eteriska oljor hälls, tillsammans med vatten, på bastuns heta stenar.
Foto: Theresia Köhlin
Felicia har gått flera kurser och lärt sig om de olika eteriska oljornas effekt, liksom om olika handdukstekniker med vilka man kan sprida dofterna.
Foto: Theresia Köhlin

”Gussvärd” för kvällen är Felicia, 31, som kommer kånkande på väskor och påsar med väldoftande oljor och handdukar av olika storlek och tjocklek, som hon senare ska använda i bastun. Det var en vän som visste att hon älskade att basta som drog med henne på aufguss för några år sedan.

– Jag fastnade direkt. Det är ljuvligt med alla dofter i bastun. Man känner sig verkligen hälsosam efteråt.

Vattnet är fyra grader varmt denna aprilkväll. Foto: Theresia Köhlin

Sedan dess har Felicia gått flera kurser, och lärt sig mer om både handduksteknik och olika dofter.

 – En favorit är pepparmynta, som öppnar upp blodkärlen. Slånbär, som har en mjuk blommig doft, brukar också uppskattas, liksom mandarin, rosmarin och gran. De två sistnämnda tror jag handlar om trygghet, de trygga skogsdofterna, säger hon.

Sociala ställningar suddas ut

När klockan är tio i sex har det fyllts på med människor, som alla betalar sin avgift, 30 kronor för medlemmar och 50 för icke-medlemmar. Vissa är hängivna naturister, andra snarare bastufantaster. Alla är lika välkomna. Många verkar ha setts förut, nya fångas in i samtalet, samtidigt som folk klär av sig ute på stranden. Erika, 55, kommer med sin bastukompis Arne, 71. De ses och bastar på olika ställen i Stockholmstrakten.

Arne, 71, och Erika, 55, är bastukompisar. Foto: Theresia Köhlin

– Det finns något demokratiskt över bastubadandet. Nakenheten gör att alla statussymboler, hierarkier och sociala ställningar försvinner. Om man är ung, gammal, VD eller långtidssjukskriven har ingen betydelse, i bastun är vi alla lika, vilket öppnar upp samtalet. Och alla är välkomna, oavsett om man vill prata eller känner sig låg och vill sitta tyst. Jag gillar så klart också bastuvärmen och det kalla badet, men för mig handlar det till 80 procent om människorna och den sociala biten, säger hon samtidigt som hon och Arne på sig varsin toppig bastumössa som skyddar huvudet mot värmen.

– Jag bor också i innerstan, så för mig är det en naturupplevelse att komma ut hit, säger Erika.

I bastun finns det plats för 14 personer. Foto: Theresia Köhlin

Bastun, som har 14 platser fylls snabbt på. När det kommer in ytterligare en person klämmer man ihop sig och gör plats för en rumpa till – även om det i dag kommit så pass många att några får vänta utanför på sin tur.

– Vi kör flera omgångar med aufguss, alla kommer att få vara med, lovar Felicia.

Lavendel, mynta och fyragradigt vatten

När bastun är full är det dags för aromaterapi. Felicia som står i mitten välkomnar alla till kvällens aufguss och startar med en blandning av bergamott och citrongräs, som hon häller på stenarna, bara för att sedan ta upp en handduk som hon med precision och teknik, nästan som en dans, viftar över våra huvuden för att skapa vindar som gör att ångan och aromerna sprids. Felicia byter handduk, och ökar intensiteten, nu nästan ”smäller” hon handduken över allas våra huvuden. Om stämningen nyss var uppslupen, sluter folk ögonen och njuter av dofterna. Omgång två är myrra.

Bastuceremonin inleds med en blandning av bergamott och citrongräs, och senare myrra. Foto: Theresia Köhlin

Därefter får vi njuta av lavendel och mynta, innan Felicia avslutar med ädelgran. Allt som allt tar ceremonin cirka en halvtimme, och de sista minuterna dryper de flesta av oss av svett, och välkomnar därför doppet det är dags för.

– Jag kollade, det är fyra grader i vattnet, säger Anders, 76.

”Kulturen är fantastisk.”

När vi springer ut, ner mot vattenbrynet, fylls bastun på med nya personer, dem som tålmodigt väntat på sin tur. Några kör två aufguss-omgångar på raken. Andra av oss hänger utanför bastun och pratar efteråt. Flera vittnar om att det här är den fräschaste stranden i Stockholmstrakten. Anders, som går omkring med en orange funktionärskeps är en av huvudanledningarna till detta. Han har varit med i föreningen i 15 år, och gillar den familjära stämningen.

– När man kommer in i bastun som ny, blir man bekant med folk direkt. Vissa dagar, framför allt lördagar, är det inte ovanligt att folk har med sig kaffe och hembakat, och bjuder på.

Anders har varit med i föreningen i 15 år och ser till att stranden är i det fina skick som den blivit känd för. Foto: Theresia Köhlin

Sanna och Johan, båda 46, kommer ut från bastun.

– Det där var dunder, framför allt pepparmyntan, utbrister Johan.

De berättar att de är hängivna naturister som åker land och rike runt och bor på naturistcampingar.

– Johan är en nakenfis och det har smittat av sig på mig. Tidigare var jag inte den som slängde av mig kläderna hursomhelst, men kulturen är fantastisk. På ett naturistbad slipper du den dömande blicken, jag känner mig tryggare och lugnare här, säger Sanna.

Timmarna går fort. Snart är det dags att bryta upp och åka hem. Flera vinkar och säger till varandra att ”Vi ses i morgon på Flatenbadet va?”

Bastubadandet fortsätter.

Theresia Köhlin, fotograf, och Linda Newnham, reporter. Foto: Theresia Köhlin
  

Kontakta oss

snf(a)naturistforbundet.se
Byt ut (a) mot @ i adressen.

Öppettider

Kommer mer info senare

Translate »

Vi älskar Nakenfika så den här sidan använder Cookies. Om du gillar Cookies lika mycket som vi gör, visar du det genom att surfa vidare här. Om inte tackar vi för ditt besök den här gången.